Inhoud:
- De drie lichaamstypes
- Type 1: de ectomorph
- Type 2: de mesomorph
- Type 3: de endomorph
- Combinatie van lichaamstypes
- Referenties
De drie lichaamstypes
Rond 1940 kwam Dr. William H. Sheldon met de theorie van de 'somatotypes'. In zijn theorie staat dat er drie lichaamstypes zijn en dat elk van deze lichaamstypes andere eigenschappen hebben. Er zijn volgens Sheldon drie lichaamstypes waar je vast welleens van gehoord hebt: de ectomorph, mesomorph en endomorph1. De theorie van Sheldon is ondertussen een belangrijk onderdeel geworden in veel literatuur over afvallen, fitness en bodybuilding.
De theorie van Sheldon wordt vaak gebruikt bij het uitoefenen van krachttraining. Verschillende lichaamstypes vereisen namelijk verschillende trainingsmethoden en diëten. In dit artikel gaan we bekijken hoe de drie lichaamstypes eruit zien en hoe jij jezelf daarin kan herkennen.
Type 1 : de ectomorph
Een ectomorph heeft een dunne en fijne lichaamsbouw. Een ectomorph komt moeilijk in gewicht aan. Dit komt vooral omdat een ectomorph meestal een hoge stofwisseling heeft. Een ectomorph moet dus relatief veel eten om in gewicht aan te komen. Doordat een ectomorph een hoge stofwisseling heeft is het moeilijker om spiermassa aan te zetten en verkregen spiermassa te behouden. Krachttraining is bijvoorbeeld een sport die waar de ectomorph wat minder aanleg voor heeft. Ectomorphs zijn door hun dunne en fijne lichaamsbouw vaak beter in duursporten zoals hardlopen. Een ectomorph kan je herkennen aan de volgende kenmerken1:
- Smalle schouders en heupen
- Een platte borst
- Een hoge stofwisseling
- Zien er dun uit en hebben een laag vetpercentage
- Een klein frame met zwakkere en dunnere gewrichten
- Komt moeilijk aan
Maar vrees niet, voor een ectomorph is het dan misschien wel moeilijker om spiermassa aan te zetten, maar het is zeker niet onmogelijk. Zo was de beroemde bodybuilder Frank Zane ook een ectomorph en hij heeft drie keer de Mr. Olympia titel gewonnen!
Type 2 : de mesomorph
De mesomorph heeft de meest atletische lichaamsbouw. De mesomorph ligt dan ook tussen de dunne ectomorph en ronde endomorph in. Een mesomorph heeft vanzichzelf meestal al een gespierd lichaam en een groot frame. Het lichaamstype mesomorph heeft daarom ook aanleg voor succes in krachttraining. De mesomorph reageert het best op krachttraining en vooruitgang is meestal snel te zien, vooral bij beginners. Een nadeel van de mesomorph is dat hij sneller aankomt in vet dan een ectomorph. Een mesomorph moet daarom goed op zijn of haar dieet letten. Een combinatie van krachttraining en cardio werkt meestal het best voor een mesomorph. Een mesomorph herken je aan de volgende kenmerken1:
- Een gespierd lichaam met weinig lichaamsvet
- Brede schouders met grote onderarmen en bovenbenen
- Een groot frame met een grote romp, volle borst en een relatief smalle taille
De mesomorph is dus het meest genetisch gezegend. Maar dit betekent niet dat je automatisch de hulk wordt als je begint met krachttraining. Je hebt nog steeds een goed voedingsschema en trainingsschema nodig om zo effectief mogelijk bezig te zijn.
Type 3 : de endomorph
Een endomorph komt gemakkelijk aan en heeft meestal een kleinere bouw met dikkere armen en benen. Een endomorph kan je daarom ook vaak omschrijven als 'rond'. Een endomorph heeft meestal een lage stofwisseling. Droogtrainen gaat een endomorph daarom vaak ook wat moeilijker af, daarintegen bouwt een endomorph wel gemakkelijk spiermassa op. Een streng dieet en veel lichaamsbeweging is erg belangrijk om vet te verliezen voor een endormorph. Verder zijn endomorphs meestal erg sterk, vooral met been oefeningen zoals de squat. Een endormorph herken je aan de volgende kenmerken1:
- Brede heupen en relatief smalle schouders
- Van nature veel vet over het lichaam verspreid, maar vooral veel in de armen en de bovenbenen
- Een lage stofwisseling
- Een brede bouw met een dikke botstructuur
- Komt gemakkelijk aan maar valt moeilijk af
Een combinatie van de lichaamstypes
Het kan ook zo zijn dat je een combinatie van lichaamstypes hebt. Deze combinaties kunnen ectomorph/mesomorph of mesomorph/endomorph zijn. Zelden komt de combinatie ectomorph/endomorph voor. Dit komt omdat de kenmerken van deze twee lichaamstypes erg van elkaar verschillen.
Met de informatie die wij gegeven hebben moet jij nu wel ongeveer jouw lichaamstype kunnen bepalen. En zoals ik al eerder zei is het voor de mensen met het lichaamstype ectomorph niet onmogelijk om een gespierd lichaam te krijgen. Het kost alleen wat meer moeite, maar laat dit je niet ontmoedigen. Kijk bijvoorbeeld naar Frank Zane en Flex Wheeler. Dit waren allebei ectomorphs en wat hadden zij een indrukwekkend fysiek!
Referenties
- Sheldon, William Herbert (1954). Atlas of Men: A Guide for Somatotyping the Adult Male at All Ages. New York: Harper.
Laat een berichtje of review achter
Vul alle velden in. Je email zal niet worden getoond of gedeeld.