Eiwitten
Gesprekken over voeding in de sportschool lijken in de meeste gevallen maar over een ding te gaan: eiwitten. Sporters zijn altijd op zoek naar een nieuwe goede bron van eiwitten of naar een manier om meer eiwitten in hun dieet te stampen. Dat eiwitten nodig zijn voor de spieropbouw, staat als een paal boven water en is bij de meeste mensen bekend. Maar wat zijn eiwitten nu precies en hoe werken ze?
Aminozuren
Eiwitten zijn stikstofverbindingen die uit aminozuren bestaan. Een eiwit bestaat uit een groot aantal van deze verbindingen. Aminozuren zijn dus zogezegd de bouwstenen van een eiwit. In totaal zijn er 22 aminozuren waarvan je lichaam er 13 zelf kan samenstellen uit andere aminozuren. De overige moeten we binnekrijgen via onze voeding, deze worden de essentiële aminozuren genoemd.
Proteïne
Een ander woord voor eiwit is proteïne. Deze naam zie je vaak terugkomen in populaire supplementen zoals proteïne-shakes. Proteïne is afgeleid uit het Grieks waar ‘prota’, ‘het begin’ betekent. Eiwitten zijn nodig voor de aanmaak van spier- en botweefsel en voor de groei van het lichaam. Afhankelijk van iemands gewicht kan het lichaam van een volwassene uit meer dan 12 kilo aan eiwitten bestaan. Naast dat eiwitten de bouwstoffen zijn van veel van het weefsel in ons lichaam, speelt het ook nog een belangrijke rol bij tal van andere processen. Ze spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering, bescherming en afweer van het lichaam en ze zijn betrokken bij de transport van stoffen, binnen en buiten de cellen.
Van de aminozuren die we via de voeding binnenkrijgen worden door het lichaam lichaamseiwitten gemaakt. Die lichaamseiwitten bestaan uit een vast patroon van aminozuren die ofwel in het lichaam gemaakt worden ofwel via de voeding binnenkomen. Alle eiwitten die binnenkomen in het lichaam worden dus afgebroken tot aminozuren waarna het lichaam er zelf weer eiwitten van maakt.
Bronnen van eiwitten
Omdat er continu cellen afsterven en worden vernieuwd in ons lichaam wordt er veel eiwit verbruikt. Daarnaast wordt eiwit als er onvoldoende koolhydraten en vetten gegeten worden, soms gebruikt als brandstof. Het is daarom van belang dat er dagelijks genoeg eiwitten gegeten worden, zeker wanneer men veel sport.
We kunnen eiwitten uit diverse bronnen halen. Meestal wordt er onderscheid gemaakt in dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Voor dierlijke eiwitten geldt meestal dat de vetarme variant van de bron zorgt voor een hoger gehalte eiwitten dan de vettere variant. Plantaardige eiwitten zijn te vinden in onder andere brood, peulvruchten en noten. Plantaardige eiwitten bevatten niet altijd alle essentiële aminozuren. Voedingsmiddelen die alle essentiële aminozuren bevatten noemen we volwaardig. Mist een voedingsmiddel een of meerdere aminozuren dan spreken we van een onvolwaardig eiwit. Een makkelijke manier om snel eiwitten binnen te krijgen is door middel van eiwitshakes.
Voordat u uw dieet drastisch wijzigt is het altijd verstandig om een specialist te raadplegen. Voor meer vragen over voeding of eiwitten kunt u ook contact met ons opnemen.